02.10.2012
 

Над хиляда души тестваха „алкохолните” очила през изминалия уикенд

Повече от хиляда души се включиха този уикенд в София в тестовете с „алкохолни очила”. Инициативата е част от кампанията „Алкохолът е лош шофьор”, организирана от „Каменица” АД и основна нейна цел е да повиши информираността на обществото за рисковете от шофиране след употреба на алкохол.

Затова кампанията използва т.нар. „алкохолни очила”, които възпроизвеждат наличието на различни промили алкохол. През първия уикенд от кампанията в София повече от хиляда души проявиха интерес към нестандартните очила. Всички те ги тестваха доброволно и в напълно безопасна за тях среда. За да  пресъздаде риска от шофиране след употреба на алкохол в максимално близка до реалността степен, тази година в кампанията  се използват няколко вида очила, като всеки от тях симулира различен промил алкохол в кръвта - от 0,4 до 0,6 промила, от 0,6 до 0,8 промила, които са за нощно виждане, от 0,8 до 1,5 промила и от 1,0 до 1,7 промила. За да могат в действителност да усетят по какъв начин алкохолът влияе на преценките им, всички участници, сложили очилата, се опитаха да ходят по права линия, запазвайки равновесие, да се здрависат с приятели, а някои от тях – и да направят везна. Опитите им останаха неуспешни и след като свалиха очилата всички те бяха категорични, че никога не биха допуснали да шофират в подобно състояние.

   В тестовете с „алкохолните” очила се включиха и чужди граждани, гости на столицата. Те също изразиха подкрепа към кампанията и одобрението си към подобен тип социално-отговорни инициативи, които полагат ефективни усилия в борбата за намаляване жертвите на пътя, в следствие шофиране след употребата на алкохол.

В действителност статистиката на МВР отчита, че броят на ПТП, резултат от употребата на алкохол, намаляват.  От началото на 2012 г. до края на м. септември, от общо 4 667 ПТП, причинени от употребата на алкохол са възникнали 306 тежки ПТП. За същия период на 2011 г. възникналите по тази причина тежки ПТП са били 361. От тези 306 тежки ПТП в 93 от тях (срещу 112 за същия период на 2011 г.) съдържанието на алкохол е в границите от 0,5/ 1000 до 1,2/ 1000.

Следващият уикенд тестовете с „алкохолните очила” продължават във Варна и Бургас (06-07 октомври), след което в Плевен и Велико Търново (13-14 октомври), Стара Загора (20-21 октомври). Те ще се провеждат в централните пешеходни зони, между 16.00 и 20.00 ч.

8col_Alcoholat_e_losh_shofior_Sofia_58col_Alcoholat_e_losh_shofior_Sofia_68col_Alcoholat_e_losh_shofior_Sofia_78col_Alkoholat_e_losh_shofior_Sofia_018col_Alcoholat_e_losh_shofior_Sofia_98col_Alkoholat_e_losh_shofior_Sofia_028col_Alcoholat_e_losh_shofior_Sofia_8 8col_Alkoholat_e_losh_shofior_Sofia_03

Back To Top