18.12.2012
 

„Каменица” АД зае второ място в категорията „Работодател от реалния сектор с най-много разкрити работни места по Оперативна програма Развитие на човешките ресурси”

„Каменица” АД получи награда – второ място в категорията „Работодател от реалния сектор с най-много разкрити работни места по ОП Развитие на човешките ресурси”. Признанието е за брой разкрити места за стажанти по програма „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Наградата ни беше връчена от директора на Агенция по заетостта (АЗ) г-жа Камелия Лозанова по време на годишната церемония „Работодател на годината”, която се организира от Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и АЗ и се проведе на 13 декември 2012.

„За Каменица е изключителна чест и признание да получи награда за работата си по проект Ново начало, но и изключителна отговорност – да задържим част от младежите - към този момент 7 от тях, а на останалите да дадем успешен старт на кариерата. Стажуването по проекта промени съдбата на тези млади хора. Нашите стажанти станаха част от професионалния живот на компанията, а „Каменица” АД – част от техния кариерен път и развитие”, коментира Миглена Цветкова, Мениджър „Обучение и развитие”, по време на връчването на наградата.

„Каменица” АД спечели това отличие заради 72-те открити работни места по проект „Ново начало – от образование към заетост”. Те бяха обявени по повод Стажантската програма „Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", в която „Каменица” АД участва от самото й начало през миналата година.

По тази програма през 2011 г. бяха разкрити 11 работни места, а през 2012 г. още 61. Програмата цели създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж по специалността, която са завършили в университета, но към настоящия момент не са работили по нея.             

Инициативата дава възможност за наемането на млади хора за стажанти в различни направления на компанията. Продължителността й е шест месеца. В първата вълна на Програмата в „Каменица” АД започнаха работа 7 стажанти, във втората – 26, а в третата – 11. Към момента това са общо 43 младежи, които имат възможност да станат част от корпоративния живот на компанията ни, да получат знания и да придобият ценни умения, като след това приложат добрите практики, част от които са били, във фирмите, където ще продължат своя професионален път. По този начин „Каменица” АД, един от най-добрите работадатели в страната, ще бъде част от тяхното CV, което ще им отвори вратите към добра кариера и успешна реализация. Екипът на  компанията също получава много от младежите – техният позитивизъм, ентусиазъм и нови идеи, външен поглед и желание да подобрят и усъвършенстват дейностите, с които се занимават – всичко това внася положителна енергия и раздвижване в ежедневната работа. Чрез тях „Каменица” АД има възможност да реализира и развие проекти, които иначе не биха били реализирани, тъй като изискват време и допълнителен човешки ресурс.

Стажантите работят в различни направления на компанията: Търговски отдел – 22, Производство – 10, Човешки ресурси – 6, Финанси – 2, Юристи – 2, PR – 1. Спрямо това те са разпределени в офисите на компанията ни в София, Хасково, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Русе, Добрич, Ямбол, Монтана, Враца, Пазарджик, Перник, Кюстендил, Благоевград.

За въвеждането и развитието на всеки един стажант отговаря специално избран наставник. Оперативните задачи, които младежите изпълняват, дават възможност за придобиването на реални практически умения и навлизане в същността и логиката на пивоварната индустрия и бизнеса като цяло.

Полученото от МТСП и АЗ отличие е второто, с което „Каменица” АД е отличена заради активното си участие в Стажантската програма. През м. май тази година компанията получи от министър-председателя Бойко Борисов Грамота за активна роля и ангажираност при създаването на заетост за младежите в България. Наградата беше връчена на официална церемония, на която Министерството на труда и социалната политика отчете резултатите от приключилата първа вълна на Програмата и непосредствено преди старта на следващия й етап.

8col_Kamenitza_AD_Godishni_nagradi_2012 8col_Kamenitza_AD_Godishni_nagradi_2012-1 8col_Kamenitza_AD_Godishni_nagradi-2

Back To Top