06.11.2015
 

„КАМЕНИЦА“ АД преобразява присъствието си в Пловдив

Компанията изгражда модерен мултифункционален комплекс на част от територията на пловдивската пивоварна

„Каменица“ АД преобразява своето присъствие в град Пловдив, като на част от територията на съществуващата днес пивоварна изгражда уникален по рода си мултифункционален комплекс. Той ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант – бирария, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Решението за преобразяване на присъствието на компанията в града е взето след задълбочен и пълен анализ на потенциала за развитие на пивоварната в Пловдив. „Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица“ е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството“, заяви Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица“ АД. Именно поради тази причина ще бъде прекратена дейността на пивоварната в сегашния й вид, като индустриалната производствена дейност на дружеството ще бъде изцяло пренасочена към пивоварната на „Каменица“ АД в град Хасково.

В резултат на това решение, считано от днес, пивоварна Пловдив, ще преустанови дейността си в сегашния си вид. С това, от общо заетите в Пловдив 189 служители, „Каменица“ АД, ще се раздели с 58 служители, които са заети в сферата на производство и логистика. На други 16 служители ще бъде предложено преназначение в пивоварната на компанията в град Хасково. На други 33 служители ще бъде дадена възможност за временно назначение по проект в пивоварна „Каменица“ в Пловдив до пълното  преустановяване на производствените дейности. Така предстоящите промени ще засегнат общо 107 служители, а в Пловдив ще останат да бъдат постоянно заети общо 82 служители на „Каменица“ АД от отдели търговски, финансов, човешки ресурси и други.

Всеки един от засегнатите служители ще бъде обезпечен с компенсационен пакет, който ще осигури доход от 7 до 14 месеца в зависимост от индивидуалния трудов стаж в компанията. Наред с това, на всеки служител по желание, ще бъдат предоставени и кариерни консултации.

 „Този момент е изключително труден за всички ни, тъй като напълно осъзнаваме тежестта на взетото решение и неговия ефект върху колегите, с които трябва да се разделим. Всеки един е дал своя ценен принос за израстването и развитието на компанията и нашите марки през годините. Именно затова искаме да изкажем своята най-искрена благодарност към всеки член на екипа на пивоварната за лоялността, дългогодишния труд и отдаденост. С пълното разбиране, че засегнатите служители са изправени пред изключително труден момент, ще направим всичко необходимо, за да ги обезпечим по най-справедливия и достоен начин и да им окажем пълна подкрепа в процеса на намиране на нова работа“, заяви Катерина Шопова, директор „Човешки ресурси“ в „Каменица“ АД.

„Пловдив е нашият роден град, в който градихме своята история и традиции от 1881 г. до днес. Затова оставаме тук с нашия нов облик – „Пивоварница Каменица“, където е домът на първата българска бира. Kamenitza е бирата на пловдивчани и именно поради тази причина ние ще се постараем да бъдем неизменна част от културния и социален живот на града като в бъдеще подкрепяме различни местни проекти и инициативи,“ сподели Ниавро.

 „Стремежът ни е да запазим и съхраним духа на първата българска бира, не само като продължим да произвеждаме и предлагаме любимата на всички Kamenitza, но и като  създадем място, където пловдивчани и почитатели на първата бира на България да се връщат назад във времето и да се потопят в изключителната й история и традиции. Ето защо ще изградим съвременен мултифункционален комплекс, който ще наречем „Пивоварница Каменица“, обяви Антон Карлов, изпълнителен директор на компанията. Той също така потвърди, че седалището на компанията остава в Пловдив и че „Каменица“ АД ще продължи да бъде неразривно свързана с града – емблема за миналото, настоящето и бъдещето на града. 

Общият размер на инвестицията е близо 2 млн. евро и чрез нея ще бъдат открити около 50 нови работни места в града. „Пивоварница Каменица“ ще бъде едно различно място, в което ще се произвеждат уникални разновидности крафт бира. По този начин „Каменица“ АД ще работи, както за съхраняване на пловдивската пивоварната традиция, така и за нейното по-нататъшното развитие. „Нашата микропивоварна ще е кътче за експерименти, за откриване на уникални рецепти и вкусове, място където един истински пивовар ще може да вдъхне живот на всички свои идеи“, разказа Ниавро.

Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г. От компанията планират да работят с местните власти, пловдивски обществени, културни и творчески организации за превръщането на „Пивоварница Каменица“ в едно от знаковите места в Пловдив и ценна част от туристическата карта на града.

 „Каменица“ АД вече е в процес на търсене на подходящ инвеститор за останалата част от парцела на настоящата пивоварна с общ размер 31 000 кв. метра. От компанията уверяват, че към подбора на най-подходящия нов собственик ще бъде подходено с изключително внимание и грижа, за да попадне имотът при добросъвестен стопанин, съсед и достоен гражданин на Пловдив. Изборът ще бъде консултиран с местните власти и обществени организации, отчитайки най-добрия интерес за местната общност.

За да се потопите в света на „Пивоварница Каменица“ и да направите виртуална разходка в бъдещия комплекс, моля, посетете вижте специалното ни видео.

Pivovarnitza Kamenitza_park Pivovarnitza Kamenitza_03 Pivovarnitza Kamenitza_02 Pivovarnitza Kamenitza_01

Back To Top